Zo kom je van acne-littekens af

Door: Toby Makmel

Als je ooit last hebt gehad van acne, dan weet je ook hoe fijn het is als de boel eindelijk wegtrekt. Je bent ’s ochtends niet meer uren in de weer met make-up of andere camouflerende middeltjes. In sociale situaties ben je niet meer constant bezig met hoe je eruit ziet en ga je niet om de haverklap naar het toilet om te checken of je witte puntjes ziet. Maar na een paar jaar ontdek je ineens de overgebleven littekens. Het is misschien niet zo erg als de acne zelf, maar ze kunnen wel behoorlijk storend zijn. Hoe kom je van die littekens af?

Acne overwinnen is een flinke klus, maar helaas kunnen de littekens achteraf ook hardnekkig zijn. Uit onderzoek blijkt dat hoe ernstiger en hoe langer het ontstekingsproces bij acne verloopt, hoe groter de kans is op littekens. Een ontsteking zorgt voor schade aan onder andere de talgklieren, bindweefselcellen en bloedvaatjes. Als de ontsteking is genezen wordt het normale bindweefsel vervangen door een celarm littekenweefsel. Als je op tijd start met een passende behandeling, kun je littekenvorming voorkomen.

Acne littekens behandelen in Amsterdam, neem contact met ons op.

Acnelittekens behandelen

Acnelittekens behandelen, er is hoop!

Gelukkig kun je de vervelende littekens goed behandelen, zodat ook die niet meer opvallen als je in de spiegel kijkt. Het maakt niet uit waar de littekens zitten of hoe diep ze zijn. Met behulp van een speciale TCA Peeling kunnen acne, acne-littekens, pigmentvlekken en zelfs rimpeltjes verwijderd worden. De peeling zorgt ervoor dat je bovenste huidlaag volledig wordt vernieuwd. De behandeling wordt vaak uitgevoerd in het gezicht, de rug, de hals, de decolleté en de handen.

TCA, ofwel trichloorazijnzuur, vernietigd alle huidlagen, waardoor de huid gedwongen wordt om nieuwe cellen aan te maken. Tegelijkertijd neemt de aanmaak van elastine en collageen drastisch toe. Dat zorgt voor een stevige en strakke huid. Na een paar dagen gaat de oude, beschadigde huid (inclusief grote poriën, littekens en pigmentvlekken) vervellen en maakt het plaats voor een nieuwe, frisse huidlaag met een betere structuur.

De behandeling

De huid wordt eerst diep gereinigd, waarna het trichloorazijnzuur kan intrekken. De huid wordt niet verdoofd en de behandeling wordt niet onder narcose uitgevoerd. De peeling kan brandend, prikkelend of tintelend aanvoelen, maar de ervaring leert dat het niet pijnlijk is. Als de stof lang genoeg de tijd heeft gehad om in te trekken, wordt de huid opnieuw gereinigd. In veel gevallen wordt daarna een verkoelende crème aangebracht.

Het is belangrijk dat je de huid na de behandeling goed beschermd tegen zonlicht met een zonnebrandcrème met een hoge factor. Je kunt ook een paar weken niet onder de zonnebank. Je wordt in veel gevallen geadviseerd om tijdens het herstel geen make-up te gebruiken, zodat de huid precies kan doen wat nodig is. Meestal is de huid na twee weken bijna volledig hersteld. Het kan iets langer duren voordat ook de rode of roze kleur helemaal is verdwenen, maar daarna kun je eindeloos genieten van een litteken-vrije huid.

Maak een afspraak

Afspraak

Boek eenvoudig direct online een afspraak of neem contact op voor vragen en verzoeken.