Beter in je vel met botox?!

Botox vermindert niet alleen rimpels, maar ook de kans op een depressie.
Botox lijkt niet alleen succesvol te zijn in de cosmetische en medische wereld, ook in de psychiatrie wordt het gezien als een nieuwe potentiële behandelvorm. Een botox behandeling heeft namelijk een positief effect op je gemoedstoestand en vermindert daardoor de kans op een depressie. Hoe dat precies zit en hoe wetenschappers erachter gekomen zijn, leggen we je in deze blog uit.

Wat is een depressie?

Depressie is een psychische aandoening waarbij je als patiënt wordt ondergedompeld in somberheid en negatieve gedachten. Een slopende aandoening die vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. In Nederland waren er in 2020 naar schatting 563.700 mensen met een stemmingsstoornis bekend bij de huisarts, waarvan het merendeel leed aan een depressie¹. Het is dan ook de meest voorkomende psychische aandoening in Nederland.

Hoe wordt een depressie behandeld?

Wanneer een persoon de diagnose depressie krijgt van een arts, is een goede opvolging noodzakelijk. Meestal worden patiënten doorverwezen naar een psycholoog of psychiater die psychotherapie, al dan niet in combinatie met medicatie zal voorschrijven. Nadeel van deze traditionele behandelmethodes is dat ze vaak vervelende bijwerkingen hebben, vandaar dat er nog altijd wetenschappelijk onderzoek wordt uitgevoerd naar andere, nieuwe therapieën om depressie tegen te gaan.

Botox tegen rimpels, pijn en negatieve gedachten

Naast de vele studies naar depressie, is er de laatste jaren ook veel onderzoek gedaan naar botox en de toepassing ervan in zowel de cosmetische als de medische wereld. Zo is Botuline Toxine, de wetenschappelijke naam voor botox, voornamelijk gekend voor zijn spierverslappende eigenschappen. Niet alleen werkt botox positief op rimpels en lijntjes, maar kan het bijvoorbeeld ook gebruikt worden om pijnklachten of spasme in de spieren te verminderen. Toch viel er bij de onderzoekers nog een bij-effect op: inspuiting van botox bleek een positief effect te hebben op de gemoedstoestand van een persoon².

Onderzoek naar botox en depressie

Steeds vaker zagen artsen en wetenschappers deze positieve bijwerking. De laatste 10 jaar is er daarom verder onderzoek gedaan naar de specifieke relatie tussen botox en depressie². En zoals altijd gebeurt bij wetenschappelijk onderzoek, werden alle voor- en nadelen tegen elkaar afgewogen. Al deze onderzoeksresultaten bij elkaar ondersteunen nu het gunstige effect van botox op depressie, waar het ook in het lichaam wordt ingespoten. Botox blijkt dus niet alleen een rimpelvervagende en pijnverzachtende werking te hebben, ook heeft het een positief effect op je gemoedstoestand!

Botox als behandeling tegen depressie

Patiënten met een depressie kunnen nu ook in Nederland behandeld worden met botox. Een mooie toevoeging aan de vele behandelmethodes die er al zijn om depressie tegen te gaan. Aangezien depressie een ingewikkelde ziekte is, en het zich bij iedereen anders uit, is ook de behandeling voor iedereen weer anders. Voor de een is psychotherapie al voldoende om er bovenop te komen, de ander heeft juist medicatie nodig om depressieve gevoelens tegen te gaan. Maar botox behoort nu ook tot één van de behandelmethodes voor depressie die artsen en psychiaters kunnen opnemen in hun behandelplan. Een extra kans dus voor een patiënt om zich beter te gaan voelen!

Neem vrijblijvend contact op

Bronnen:
¹ RIVM – Volksgezondheid & Zorg
² The PMFA Journal

Afspraak

Boek eenvoudig direct online een afspraak of neem contact op voor vragen en verzoeken.