Hyaluronzuur Filler behandeling

Wat is Hyaluronzuur eigenlijk en wat doet het?

Overal in ons lichaam waar bescherming en bevochtiging van ons weefsel, maar ook van de gewrichten strikt noodzakelijk is, komt hyaluronzuur voor. Zelfs in het kamerwater van onze ogen bevinden zich hoge concentraties hyaluronzuur.

Neem vrijblijvend contact op

Eén molecuul hyaluronzuur trekt wel tot 500 watermoleculen aan. Zo wordt een geleiachtige massa verkregen die niet toestaat dat cellen verdrogen. Echter, na 25 tot 30 jaar is de hoeveelheid hyaluronzuur in het lichaam al aardig verminderd. Op veertigjarige leeftijd is het percentage hyaluronzuur nog maar de helft van dat van een éénjarige en wanneer we de leeftijd van zeventig jaar bereiken, hebben we nog slechts 10% van de oorspronkelijke hoeveelheid hyaluronzuur in ons lichaam.

De bijzondere samenstelling van hyaluronzuur, verklaart de grote vertegenwoordiging hiervan in de natuur. Deze geleiachtige substantie is dus van nature in onze huid aanwezig en dient onder meer voor de hydratatie van onze huid, hetgeen neerkomt op de volgende belangrijke natuurlijke toepassingen:

 • bescherming tegen uitdrogen
 • vasthouden van water
 • smeermiddel
 • transport van voedingsstoffen
 • filter tegen ontstekingsmoleculen
 • veerkracht
 • schokdemper

Naarmate we ouder worden neemt zoals gezegd, het hyaluronzuur in ons lichaam af in hoeveelheid, maar ook de kwaliteit wordt met het verstrijken van de jaren minder. De huid wordt dan droger, er ontstaan fijne lijntjes en in een volgend stadium worden er rimpels zichtbaar. Tevens nemen de wangen, de jukbeenderen en de lippen daarbij zichtbaar in volume af.

Het van nature aanwezige hyaluronzuur kan door middel van injecties, de zogenaamde fillers weer aangevuld worden. Doordat hyaluronzuur een lichaamseigen stof is, wordt deze normaal gesproken door het lichaam ook weer afgebroken. Door gebruik te maken van uitsluitend de beste kwaliteit hyaluronzuur en deze met een cross-link techniek te combineren, worden de hyaluronzuur ketens optimaal met elkaar verbonden. Dit heeft als resultaat dat de filler veel langzamer wordt afgebroken dan anders het geval zou zijn. Zo kunnen cosmetische problemen, ontstaan door het afnemen van de kwaliteit en de hoeveelheid hyaluronzuur in de huid, voor een langere periode aanzienlijk worden verminderd of teniet gedaan.

hyaluronzuur filler

Is het een nieuwe ontdekking?

Wetenschappers hebben lange tijd gedacht dat deze stof geen functie had en niet meer dan een soort ballast was zonder bijzondere betekenis voor het metabolisme van onze cellen. In 1934 werd door Palmer en Meyer voor het eerst een polysacharide uit het glasachtig lichaam van het oog van een rund geïsoleerd. Zij noemden het hyaluronzuur.

Pas later werd duidelijk dat hyaluronzuur wel degelijk een functie had en zelfs bepalend was voor de manier waarop de huid er uitziet en verantwoordelijk is voor de souplesse van onze gewrichten. Een soort bouwstenen van het lichaam dus.

In de zeventiger jaren werd hyaluronzuur eerst ingezet voor de behandeling van renpaarden en later ook voor de behandeling van slijtage van menselijke gewrichten, met name het kniegewricht.

Sinds de negentiger jaren worden fillers met hyaluronzuur op grote schaal toegepast voor uiteenlopende klachten. Dat kan puur medisch zijn, denk bijvoorbeeld aan artrose, maar ook voor diverse cosmetische problemen.

Hyaluronzuur is een prima middel om tijdelijk een oplossing voor vele problemen te bieden. Doordat het een lichaamseigen stof is, zijn er over het algemeen geen allergische reacties te verwachten. Na verloop van tijd wordt het middel door het lichaam weer afgebroken en kan de behandeling desgewenst herhaald worden.

Maak nu een afspraak!

De ontwikkeling van hyaluronzuur

Net als alle middelen die in de geneeskunde worden gebruikt, is hyaluronzuur ook onderhavig aan ontwikkelingen en vernieuwingen. Elke behandeling met hyaluronzuur, of deze nu van medische of cosmetische aard is, vraagt om een eigen dosering en samenstelling.

Omdat de samenstelling van hyaluronzuur in alle levende organismen identiek is, werd aanvankelijk gebruik gemaakt van een hyaluronzuur dat afgeleid was van dierlijk weefsel. Vooral hanenkammen werden hier veel voor gebruikt.

Later leerde men om hyaluronzuur te maken van speciale micro organismen en was er geen dierlijk materiaal meer nodig. Er werd gebruik gemaakt van een bioreactor. Dit was een positieve ontwikkeling, omdat het risico op allergieën en intoleranties, alsmede de overdracht van infecties van dieren, tot het verleden behoorden.

Medische indicaties

In de medische wereld is hyaluronzuur al vele jaren geen onbekende meer. Hyaluronzuur wordt hier veelvuldig gebruikt. Vaak als middel om operaties uit te kunnen stellen.

Een aantal voorbeelden:

 • reumatische aandoeningen;
 • artrose;
 • tandchirurgie;
 • esthetische/cosmetische geneeskunde;
 • tegen verklevingen bij buikoperaties.

Neem vrijblijvend contact op

Cosmetische indicaties

Om rimpels en andere cosmetische problemen het hoofd te kunnen bieden, zijn de hyaluronzuur filler en de lip fillers een beproefde methode, waarvan de kans op allergische reacties praktisch nihil is. De toepassingsmogelijkheden zijn legio.

Een aantal voorbeelden:

 • verbeteren van de gezichtscontouren
 • marionetlijnen
 • neus-lippen plooien
 • vollere lippen
 • jukbeen
 • wangen
 • wallen en donkere kringen onder de ogen
 • traangootjes
 • rokers rimpels
 • oorlel correctie
 • litteken opvullen


De varianten van Hyaluronzuur

Er zijn diverse merken hyaluronzuur filler op de markt, zoals Restylane, Teosyal, Juvederm, Emervel, Princess, Etermis, en Belotero. In principe hebben zij allemaal een vergelijkbare werkzaamheid en resultaten. De arts weet precies wanneer hij welke filler moet gebruiken.

Voordelen van Hyaluronzuur ten opzichte van chirurgische ingrepen

Het spreekt voor zich dat niet-chirurgische ingrepen de voorkeur genieten boven chirurgische. Daarbij is het natuurlijk wel van groot belang of de resultaten van niet-chirurgische ingrepen voldoen aan de verwachtingen van de patiënt. Wellicht ten overvloede een opsomming van de voordelen van een behandeling met hyaluronzuur filler ten opzichte van een chirurgische ingreep:

 • geen narcose of uitgebreide verdoving nodig
 • geen littekens ten gevolge van de operatie
 • geen uitval op het werk
 • geen onderbreking van het sociale leven
 • geen lange herstelperiode
 • geen hulp van buitenaf nodig
 • vaak wel een beter, natuurlijker resultaat!

Voor degenen die toch een operatie overwegen, is het soms ook aan te bevelen om eerst een behandeling met hyaluronzuur filler te laten doen, om zo te kunnen bepalen of een eventuele operatie het gewenste resultaat zal opleveren.

Een cosmetische ingreep met een hyaluronzuur filler heeft immers altijd een tijdelijk karakter, tegen het permanente karakter van een chirurgische ingreep.

Onderzoek heeft uitgewezen dat chirurgische ingrepen niet geheel zonder risico zijn. Een kleine opsomming van een aantal zaken die hierbij niet volgens plan kunnen gaan:

  • Het resultaat van de operatie kan te wensen overlaten, of zelfs enorm tegenvallen, waardoor men zich zelfs verminkt zou kunnen gaan voelen. Belangrijk dus, om vooraf te informeren naar de resultaten die de behandelend arts in het verleden behaald heeft.

 

  • Er is vaak een langere hersteltijd nodig van een cosmetische ingreep dan was voorzien. Men is een hele tijd uit de roulatie omdat er veel rust gehouden moet worden om goed te kunnen helen. Werken en bewegen zijn dan slechts beperkt mogelijk en hulp van buitenaf is regelmatig nodig. Dit geldt ook voor actieve bezigheden als sporten. Het sociale leven wordt dus tijdelijk op een laag pitje gezet.

 

  • Na een cosmetische operatie bestaat altijd het risico van littekenvorming. Het kan zijn dat bepaalde littekens niet helemaal of nauwelijks helen. Hierdoor kan het dus voorkomen dat het ene probleem wordt verruild voor het andere.

 

  • Complicaties zijn tegenwoordig met alle nieuwe technieken niet meer nodig, maar natuurlijk niet uitgesloten. Let goed op dat de behandelend arts bevoegd en ervaren is. Check desgewenst bij de beroepsverenigingen: De Nederlandse Vereniging voor Plastische Esthetische Chirurgie (NVEPC) en/of De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC).

 

 • Tenslotte nog het prijskaartje. Plastische chirurgie is erg duur en voor cosmetische doeleinden wordt zij niet of zelden vergoed door de zorgverzekeraar.

Maak nu een afspraak!

Wie mag behandelingen met Hyaluronzuur uitvoeren?

De behandelingen met hyaluronzuur filler dienen uitsluitend te worden uitgevoerd door hiervoor gekwalificeerde artsen. Elke arts is natuurlijk gekwalificeerd om injecties te geven, maar onze artsen weten precies waar zij moeten injecteren, met welke verhouding hyaluronzuur en de juiste hoeveelheid hiervan. Voor het beste resultaat is het dus van groot belang dat er gekozen wordt voor een arts met kennis en ervaring met cosmetische behandelingen en deze specifieke filler.

Kan iedereen worden behandeld met Hyaluronzuur?

In principe kan iedereen worden behandeld met hyaluronzuur filler. Allergische reacties komen praktisch niet meer voor sinds de hyaluronzuur producten niet meer uit dierlijke producten als hanenkammen worden vervaardigd, maar met behulp van biotechnologie.  Uw arts kan u hier meer over vertellen.

Wetenswaardigheden over Hyaluronzuur

Hyaluronzuur bevat lichaamseigen stoffen. Betekent dat dat er nooit iets mis kan gaan?

Doordat hyaluronzuur vanzelf weer door het lichaam wordt afgebroken, is het op zich een veilige substantie die onder de huid wordt ingespoten. Maar ook al is het risico zeer minimaal, er kan natuurlijk altijd iets mis gaan. In een zeldzaam geval kan er een allergische reactie optreden of een ontsteking ontstaan. Daarom is het van groot belang dat de behandeling door een gespecialiseerd arts wordt uitgevoerd.

Neem vrijblijvend contact op

Wat is het grootste voordeel van een behandeling met hyaluronzuur filler?

Er zijn vele voordelen, zoals de natuurlijke afbraak van de hyaluronzuur filler, die in dit artikel ook al aan de orde kwam, maar wat als grootste voordeel wordt ervaren is toch wel dat er direct zichtbaar resultaat van de behandeling is en dat dat gedurende een langere periode zo blijft.

Zijn er ook nadelen aan een behandeling met hyaluronzuur filler?

Eigenlijk zijn er geen nadelen aan deze behandeling. Sporadisch kan het wel voorkomen dat het hyaluronzuur teveel watermoleculen aantrekt, waardoor er teveel volume in het behandelde gebied ontstaat. In dat geval kan de arts dit eenvoudig oplossen door een injectie met hyaluronidase te geven in het gebied waar teveel volume is ontstaan. Hyaluronidase heft namelijk het effect van hyaluronzuur op.

Indien je op zoek bent naar een botox kliniek in Amsterdam met ruim 12 jaar ervaring dan ben je bij ons op het juiste adres.

Maak nu een afspraak!

 

I’m very happy with the upper eyelid correction by doctor James. I’ve been thoroughly informed about the procedure. The surgery went very well, leaving me with hardly visible wounds at first. The recovery time was quick, with no bruising. Three months later I’m enjoying the result while discreet scares continue to heal and fade away. I’m happy with the overall results and happy I did what I was long afraid to do.
Aleksandra van Dieren
Aleksandra van Dieren
21:51 24 Sep 22
Do you want to have amazing cosmetic treatments and for a good price too? Go to Easy Cosmetics! I’ve been coming there since the beginning and I know for sure that Toby is the best there is! I recommend Easy Cosmetics. You will love it too!
D J
D J
15:52 25 Sep 21
By far the best place for botox in Amsterdam !!!
Michael Brown
Michael Brown
10:11 12 Jul 21
My first visit to this clinic and very satisfied with the advice, the treatment and the (natural) results and the price! My treatment was performed by Dr. Fouché and I definitely recommend this clinic !!
Barry Peeters
Barry Peeters
06:09 14 May 21
Ik ben echt heel erg tevreden goed advies en de behandeling was ook helemaal top heel blij met het resultaat
Danielle Bockel
Danielle Bockel
10:21 13 May 21
Excellent experience with eyelid correction. Very good result, James Fouche is very good.
evelien kok
evelien kok
09:09 20 Feb 21
Doctor Fouche is the best!
Fariesa A
Fariesa A
11:45 15 Jan 21
Zeer fijne en mooie kliniek. De arts, mevrouw Visser, neemt uitgebreid de tijd en voert de behandeling zeer vakkundig en professioneel uit. Kan deze kliniek zeker aanbevelen.
W.M.A. Jansen
W.M.A. Jansen
16:45 11 Dec 19
Dit is al mij tweede behandeling bij Easycosmetics en ik ben zeer onder de indruk van het resultaat. Warm en vriendelijke personeel! Ze nemen alle tijd die je nodig hebt om het behandelplan uit te leggen. Uitstekende kliniek!
Tessa Karels
Tessa Karels
06:27 26 Jun 19
Zeer tevreden over de behandelingen Botox die ik de afgelopen jaren hebt gedaan bij Toby Makmel. Geeft goed advies over wat het beste bij je gezicht past, zonder dat het er te overdreven uitziet en er natuurlijk uit blijft zien. Zeer tevreden vaste klant.
Elly Koper
Elly Koper
08:11 14 Mar 19
Very detailed attention and personal care at competitive pricing.
Emiel van Wegen
Emiel van Wegen
06:43 18 Sep 18
Ik was daar voor mijn wangen, bij Toby Makmel! Hele lieve arts die precies vertelt wat je nodig hebt! ( en wat niet ). Easy cosmetics is zeker een aanrader!!
D Hagi
D Hagi
19:19 27 Jul 18
I was hesitant at first to visit easycosmetics. However I have been on 2 occasions and I am very happy with the service offered and with the results. Dr Makmel listens really well and does not impose any intervention, but gives you suggestions based on what he sees and what you would like.. People I told about the visit as well as people who didn't know have been commenting me on how much rested and younger I look. I would definitely recommend Dr Makmel
Jonathan Anthony
Jonathan Anthony
11:08 23 May 18
I've been going here for years to get rid of my frown lines and Toby Makmel has never disappointed me. I'm a happy customer.
Lineke Brinkman
Lineke Brinkman
22:39 20 Mar 18

Alternatieve behandeling