Wenkbrauw lift

Het is niet het eerste waar je aan denkt als iemand nors kijkt. Afhangende wenkbrauwen. Toch is dit vaker het geval dan je zou denken. Vervelend als mensen in jouw omgeving daar last van hebben. Wanneer je er echter zelf last van hebt, kan je er iets aan laten doen. In veel gevallen kunnen afhangende wenkbrauwen worden behandeld met Botuline Toxine (Botox), desnoods aangevuld met fillers. Een operatieve ingreep is dan niet nodig. Als dit bij jou het geval is, is het zeker de moeite van het waard om een behandeling te overwegen. Zonder veel kunst en vliegwerk heb je dan weer een vrolijker gezicht!

Wat is de oorzaak van afhangende wenkbrauwen?

Door overactiviteit van je oogkringspier, de zogenaamde ‘musculus orbicularis oculi’, kan het gebeuren dat je wenkbrauwen af gaan hangen. Ze worden als het ware naar omlaag getrokken. Laxiteit, ofwel slapte van de musculus frontalis, de voorhoofdspier, is ook een veroorzaker van afhangende wenkbrauwen. Deze twee, in combinatie met de zwaartekracht zorgen voor de alom bekende zware of norse blik die sommige mensen ongewild hebben.

Aan de bovengenoemde oorzaken kunnen onderstaande punten ten grondslag liggen:

  • Leeftijd: Je huid wordt ouder en kwetsbaarder. Doordat er minder natuurlijke oliën aangemaakt worden en het vet ook afneemt, wordt de huid steeds slapper en gaat, mede door het effect van de zwaartekracht, een beetje hangen;
  • Zon: Het ultraviolette licht van de zon heeft ook een negatief effect op je huid. Het versnelt de huidveroudering, doordat het bindweefsel van je huid afbreekt;
  • Expressie: Alle mimische bewegingen die je met je gezicht maakt, zorgen op termijn voor rimpels. Als je bijvoorbeeld steeds je wenkbrauwen optrekt en fronst, kunnen je wenkbrauwen gaan hangen;
  • Roken: Door roken wordt het verouderingsproces versnelt, de bloedtoevoer naar je huid vermindert en de vorming van rimpels wordt bespoedigt.

Wat is een wenkbrauwlift?

Een wenkbrauwlift is een ingreep die ervoor zorgt dat de wenkbrauwen letterlijk ‘gelift’ worden. Meestal is een paar millimeter liften al voldoende om weer een frisse blik te krijgen en een vriendelijkere uitstraling.

Over het algemeen zijn afhangende wenkbrauwen zeer goed te behandelen met een vorm van Botuline Toxine (Botox). Het gaat hierbij om de spieren die ervoor zorgen dat de wenkbrauw naar beneden zakt en om de spieren waarmee we kunnen fronsen. In deze spieren wordt een aantal kleine injecties met Botox gegeven.

Hierdoor zullen de spieren die het afhangen van de wenkbrauwen veroorzaken, ontspannen. Zo kunnen deze het negatieve effect dat zij hebben op de stand van de wenkbrauwen, niet meer veroorzaken.

Indien erg sprake is van erg afhangende wenkbrauwen, kan het noodzakelijk zijn dat er een behandeling van enerzijds Botox en anderzijds fillers wordt gegeven.

De Botox zorgt dan door middel van een paar kleine injecties voor het ontspannen van de spieren die de wenkbrauwen in de afhangende positie duwen. Na 3 tot 4 maanden kan deze behandeling herhaald worden.

De fillers zorgen voor extra heffing van de wenkbrauw. Deze worden in de diepere lagen van het gezicht geïnjecteerd. Na de behandeling met fillers kan het zijn dat het behandelde gebied tijdelijk rood en opgezwollen is. Deze behandeling hoeft pas na 10 tot 18 maanden herhaald te worden.

TIP!

Als je een Botox behandeling zowel tegen voorhoofdsrimpels als een fronsrimpel neemt, heb je als prettige bijkomstigheid dat de wenkbrauwen automatisch enigszins gelift worden! Onze arts kan je hier meer over vertellen.

Afhangende wenkbrauwen voorkomen

Als je er aanleg voor hebt, zal je er uiteindelijk toch mee geconfronteerd worden, maar er zijn een paar tips die je kunnen helpen om het zoveel mogelijk te voorkomen:

  • Neem voldoende rust;
  • Zorg voor een goede nachtrust;
  • Probeer je gezichtsspieren zoveel mogelijk te ontspannen;
  • Frons zo min mogelijk;
  • Draag een zonnebril om niet met je ogen te hoeven knijpen;
  • Scrub je gezicht twee keer per week in cirkelende bewegingen.

Wat doet Botox?

Kort gezegd, Botox laat spieren tijdelijk ontspannen. Onze arts weet precies welke spieren ervoor zorgen dat uw wenkbrauwen af gaan hangen. Deze worden ingespoten en zullen hiervan ontspannen, zodat de wenkbrauwen hierdoor niet meer naar beneden gedrukt worden.

Het kan zijn dat een Botox behandeling niet afdoende is om het gewenste resultaat te bereiken. In dat geval kan de behandeling nog worden vervolgd door een behandeling met injectables.

Wat is de procedure als ik een Botox behandeling wil?

  • Wanneer je besluit gebruik te willen maken van onze diensten, nodigen wij je uit voor een intake gesprek.
  • Samen met de arts bespreek je wat voor jou de beste behandeling is. Er wordt gekeken of je een geschikte kandidaat bent voor een Botox (Botuline Toxine) behandeling. Om dit te bepalen informeert onze arts naar jouw gezondheid, eventuele allergieën en medicijngebruik.
  • Vervolgens wordt besproken wat je precies kunt verwachten van de behandeling en of dit overeenkomt met jouw wensen.
  • Er wordt een afspraak gemaakt voor een behandeling bij ons in de kliniek.

Voor de behandeling adviseren wij om:

  • 36 uur van te voren geen alcohol te gebruiken*;
  • 36 uur van te voren geen NSAID’s (ibuprofen, naproxen, diclofenac) te gebruiken.*

*De bovengenoemde stoffen werken namelijk bloed verdunnend, waardoor, als deze stoffen in jouw bloed zitten, kleine blauwe plekjes kunnen ontstaan op de punten waar je geïnjecteerd wordt.

Hoe verloopt de Botox behandeling?

  • Je komt op de afspraak in de kliniek. De arts stelt je op je gemak en je neemt plaats in de behandelstoel.
  • Er is in principe geen verdoving nodig voor een Botox behandeling, omdat met zeer fijne naaldjes wordt gewerkt, die slechts het gevoel van een speldenprik geven. Indien je dit wenst, kan een verdovende crème op de te behandelen huid gesmeerd worden.
  • Direct na het inspuiten kunnen rode plekjes op de plaats van de injecties verschijnen. Deze verdwijnen doorgaans binnen 20 minuten.
  • Er is geen napijn te verwachten.
  • Je krijgt informatie mee met een aantal tips voor direct na de behandeling.

Na de behandeling adviseren wij:

  • De eerste twee uur niet te gaan liggen;
  • De eerste 24 uur geen sauna, zonnebank of sport;
  • Op te passen met zon in de zomer;
  • Niet te masseren;
  • De eerste 2 uur het gebied af en toe aan te spannen.

Behandeling afraden?

Wanneer is een Botox behandeling af te raden voor mijn afgezakte wenkbrauwen?

  • Wanneer je aan een bepaalde spierziekte lijdt;
  • In combinatie met sommige antibiotica;
  • Als je zwanger bent of borstvoeding geeft;
  • Bij ernstig afhangende oogleden ten gevolge van overmatige huid;
  • Bij een ‘verzakt’ voorhoofd ten gevolge van overmatige huid.

Je ziet, het is dus van groot belang om onze arts van alle feiten op de hoogte te stellen, zodat deze de best mogelijke behandeling kan adviseren.

Het resultaat

Na een Botox (Botuline Toxine) behandeling is het gezicht meer ontspannen en zullen de wenkbrauwen niet meer naar beneden gedrukt worden. Dit resulteert er in dat de wenkbrauwen gelift zijn ten opzichte van voor de behandeling, gedurende de tijd dat de Botox effect heeft. Het deel van de huid dat met Botox is behandeld voelt zeer aangenaam en ontspannen aan. Na een periode van 3 tot 4 maanden is de Botox uitgewerkt en kan de behandeling desgewenst herhaald worden.


Vragen en antwoorden:

Is het een pijnlijke behandeling?

Doordat het om kleine injecties gaat, wordt de behandeling door de meesten niet als pijnlijk ervaren. Indien je dit wenst, kunnen wij lokaal een verdovende crème aanbrengen.

Krijg je na een Botox behandeling littekens?

Nee, er is absoluut geen sprake van littekens. Direct na de behandeling zijn er alleen wat rode plekjes te zien op de geïnjecteerde punten.

Moet ik in een bepaalde houding gaan slapen na de behandeling?

Nee, het is alleen belangrijk dat je in de eerste uren na de behandeling niet gaat liggen. Het zou kunnen dat de Botox zich dan naar ongewenste gebieden gaat verspreiden.

Wanneer kan ik weer aan het werk na de behandeling?

Je kunt meteen na de behandeling weer aan het werk.


Meer weten?

Als je na het lezen van de informatie nog vragen hebt, schroom dan niet om even contact op te nemen. Wij staan je graag te woord!

 

Afspraak

Boek eenvoudig direct online een afspraak of neem contact op voor vragen en verzoeken.