Kraaienpootjes (lachrimpels)

Liever geen kraaienpootjes

Je loopt tegen de 30 en ja hoor, daar begint het. Kraaienpootjes! Bij de een iets eerder dan bij de ander, maar we ontkomen er niet aan. Daar zit niemand op te wachten. Ook niet wanneer gezegd wordt dat het slechts lachrimpeltjes zijn en dat dat dus charmant is. Gelukkig hoef je je er niet bij neer te leggen als je geen zin hebt in die rimpels naast je ogen. Zodra je ze ziet verschijnen, kan je er iets aan laten doen (en zelfs daarvoor al!). Het is een hele kleine cosmetische ingreep met Botuline Toxine (Botox), die in 10 minuten voorbij is!

Wat is de oorzaak van kraaienpootjes?

Eigenlijk horen kraaienpootjes, ook wel lachrimpels genoemd, tot het normale proces van ouder worden. De huid wordt minder elastisch en veerkrachtig doordat de elastine in de huid afneemt. Met het verstrijken van de jaren merk je dus dat je huid niet meer zo goed terugveert. Door de mimiek van je gezicht die je spieren steeds laat samentrekken, ontstaan zo kleine rimpeltjes naast je ogen, kraaienpootjes dus. Mensen met een sterke mimiek zullen deze kraaienpootjes dus eerder krijgen dan anderen. Dat geldt overigens ook voor bijvoorbeeld fronsrimpels en voorhoofdsrimpels, die ook ontstaan door je mimiek.

Wat kan ik doen om die kraaienpootjes te voorkomen?

Niets, die komen evengoed wel. Je kunt wel onderstaande tips gebruiken om het proces iets te vertragen:

  • Niet met je ogen knijpen. Zorg dat je zo min mogelijk met je ogen knijpt om het allemaal toch te kunnen zien. Schaf op tijd contactlenzen of een bril aan met de goede sterkte;
  • Gebruik goede vocht inbrengende crème rond je ogen;
  • Pas op met te veel cosmetica. Dan verstoppen je poriën en kan je huid niet meer ademen;
  • Ontspan je ogen minstens één keer per dag met deze oefeningen en tips:

1) Ga niet uren lang achter een beeldscherm zitten, maar neem regelmatig pauzes. Wrijf je handpalmen tegen elkaar tot ze lekker warm zijn en houd ze dan tegen je gesloten ogen;

2) Verwen jezelf dagelijks met een gezichtsmassage. Begin onder je wenkbrauwen en masseer met cirkelende bewegingen naar beneden;

3) Splash een paar keer per dag lekker koud helder water op je gesloten ogen. Dit bevordert jouw bloedcirculatie en zorgt voor een heerlijk verfrissent gevoel.

  • Zorg goed voor je lever. Als je lever niet gezond is versnelt het verouderingsproces van je huid en krijg je eerder en ook diepere rimpels. Een paar tips voor een gezonde lever:

1) Vermijd zoveel mogelijk boosheid (stress!);

2) Geen ongezonde voeding zoals onverzadigde vetten, witte suiker, conserveermiddel en kleurstof;

3) Pas op met koffie, alcohol en roken;

4) Eet genoeg fruit, groenten, gedroogde vruchten, volkoren producten, zaden en noten;

5) Zorg vol voldoende ontspanning.

Wat is de procedure als ik een Botox behandeling wil?

  • Wanneer je besluit gebruik te willen maken van onze diensten, nodigen wij je uit voor een intake gesprek.
  • Samen met de arts bespreek je wat voor jou de beste behandeling is. Er wordt gekeken of je een geschikte kandidaat bent voor een Botox (Botuline Toxine) behandeling. Om dit te bepalen informeert onze arts naar jouw gezondheid, eventuele allergieën en medicijngebruik.
  • Vervolgens wordt besproken wat je precies kunt verwachten van de behandeling en of dit overeenkomt met jouw wensen.
  • Er wordt een afspraak gemaakt voor een behandeling bij ons in de kliniek.

Voor de behandeling adviseren wij om:

  • 36 uur van te voren geen alcohol te gebruiken*;
  • 36 uur van te voren geen NSAID’s (ibuprofen, naproxen, diclofenac) te gebruiken.*

*De bovengenoemde stoffen werken namelijk bloed verdunnend, waardoor, als deze stoffen in jouw bloed zitten, kleine blauwe plekjes kunnen ontstaan op de punten waar je geïnjecteerd wordt.

Hoe verloopt de Botox behandeling?

  • Je komt op de afspraak in de kliniek. De arts stelt je op je gemak en je neemt plaats in de behandelstoel.
  • Er is in principe geen verdoving nodig voor een Botox behandeling, omdat met zeer fijne naaldjes wordt gewerkt, die slechts het gevoel van een speldenprik geven. Indien je dit wenst, kan een verdovende crème op de te behandelen huid gesmeerd worden.
  • Direct na het inspuiten kunnen rode plekjes op de plaats van de injecties verschijnen. Deze verdwijnen doorgaans binnen 20 minuten.
  • Er is geen napijn te verwachten.
  • Je krijgt informatie mee met een aantal tips voor direct na de behandeling.

De behandeling

Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie wordt een behandelplan opgesteld. Ben je er vroeg bij en heb je nog maar beginnende kraaienpootjes dan volstaat een behandeling met Botox om deze te laten verdwijnen of in elk geval sterk te verminderen.

Tijdens de behandeling worden er een aantal injecties gegeven rond de ogen, in de spieren die de kraaienpootjes veroorzaken. Zo ontspannen deze en zal het gebied van de kraaienpootjes niet meer worden aangespannen, zodat deze kunnen verdwijnen. De injecties worden met een hele dunne naald gegeven, zodat je er niet meer van voelt dan een speldenprik.

Wanneer je erg diepe rimpels hebt, kan het zijn dat de arts na de behandeling met Botox, in overleg met jou besluit om aanvullend nog een behandeling met een filler te geven, voor het beste resultaat.

De werking van de Botox behandeling is na de behandeling 3 tot 4 maanden en die van de filler ongeveer 6 tot 12 maanden.

Na de behandeling adviseren wij:

  • De eerste twee uur niet te gaan liggen;
  • De eerste 24 uur geen sauna, zonnebank of sport;
  • Op te passen met zon in de zomer;
  • Niet te masseren;
  • De eerste 2 uur het gebied af en toe aan te spannen.

Wanneer is een Botox behandeling voor mijn kraaienpootjes af te raden?

  • Wanneer je aan een bepaalde spierziekte lijdt;
  • In combinatie met sommige antibiotica;
  • Als je zwanger bent of borstvoeding geeft;
  • Bij ernstig afhangende oogleden ten gevolge van overmatige huid;
  • Bij een ‘verzakt’ voorhoofd ten gevolge van overmatige huid.

Je ziet, het is dus van groot belang om onze arts van alle feiten op de hoogte te stellen, zodat deze de best mogelijke behandeling kan adviseren.

Het resultaat

Na een Botox (Botuline Toxine) behandeling zijn de rimpels sterk verzacht of helemaal verdwenen en ontstaan er geen nieuwe rimpels in het behandelde gebied,

gedurende de tijd dat de Botox effect heeft. Het deel van de huid dat met Botox is behandeld voelt zeer aangenaam en ontspannen aan. Na een periode van 3 tot 4 maanden is de Botox uitgewerkt en kan de behandeling desgewenst herhaald worden.

Vragen en antwoorden

Kan Botox voor alle soorten rimpels gebruikt worden?

Nee, Botox is het beste geschikt voor het verminderen van dynamische rimpels, zoals voorhoofdsrimpels, fronsrimpels en kraaienpootjes. Ook voor rimpels op de bovenlip, neus en kin is Botox over het algemeen prima geschikt.

Werkt Botox ook voor andere lichamelijke klachten?

Jazeker, denk aan migraine, botox tegen tandenknarsen en overmatig zweten. Ook bij dit soort klachten worden over het algemeen goede resultaten met Botox behaalt.

Kan ik ook preventief een Botox behandeling tegen rimpels krijgen?

Jazeker, als je begint met Botox voordat je rimpels krijgt, kan je het tijdstip waarop jij rimpels zou gaan krijgen uitstellen. Zorg er in dat geval wel voor dat je je goed laat informeren door een betrouwbare arts met voldoende kennis van zaken.

Kan ik ook een behandeling krijgen als ik zwanger ben?

Nee. Voor de veiligheid van het ongeboren kind worden aan zwangere vrouwen geen Botox behandelingen gegeven. Dit geldt ook voor vrouwen die nog borstvoeding geven.

Meer weten?

Als je na het lezen van de informatie nog vragen hebt, schroom dan niet om even contact op te nemen. Wij staan je graag te woord!

Afspraak

Boek eenvoudig direct online een afspraak of neem contact op voor vragen en verzoeken.