Botox behandelingen  

Introductie

Botuline Toxine is een veilig en succesvol middel gebleken waarmee inmiddels ruim 20 jaar ervaring bestaat in de cosmetische praktijk. Botox behandelingen worden met succes uitgevoerd om onder andere mimische rimpels zoals fronsrimpels, kraaienpootjes en voorhoofdsrimpels te doen verdwijnen of verminderen. Botox is één van de meest populaire behandelingen die tegenwoordig verkrijgbaar zijn voor gezichtsverjonging!

Neem vrijblijvend contact op

Botox, niet alleen tegen rimpels…

Daarnaast is Botox een uitermate geschikt middel om overmatig zweten onder de oksels (hyperhidrosis Axillaris) tegen te gaan waardoor meerdere malen per dag de bovenkleding verwisselen tot het verleden behoort. Tenslotte zijn er de laatste jaren ook gunstige effecten en resultaten bereikt bij het toepassen van Botox (Botuline Toxine) bij de behandeling tegen migraine en spierspannings-hoofdpijn. Een veel gemaakte denkfout is dat Botox ook voor vollere lippen ingezet kan worden. Dit is onjuist.

Botox, hoe werkt het?

Een behandeling met Botuline Toxine is eenvoudig en houdt in dat er op bepaalde plekken kleine hoeveelheden Botox (Botuline Toxine) wordt ingespoten door middel van een injectie met een zeer fijne naald. Het middel zorgt ervoor dat de prikkeloverdracht van de zenuwen naar de betreffende spieren stagneert waardoor de spieren tijdelijk stil worden gehouden. Dit resulteert in verminderde gezichtslijnen en rimpels die veroorzaakt worden door deze spiertrekkingen. Het is geschikt voor zowel mannen als vrouwen en wordt ook door beiden gebruikt.

De Botox behandeling

Een behandeling met Botox neemt gemiddeld 20 minuten in beslag. De werking start gemiddeld na twee tot drie dagen en is optimaal na ongeveer twee weken. Het effect houdt drie tot vier maanden aan. Daarna kan een behandeling worden herhaald. Naarmate het middel vaker wordt toegepast kan het effect ook langer merkbaar zijn. In principe vindt er geen verdoving plaats voor een behandeling met Botox daar er gebruik wordt gemaakt van een hele fijne injectienaald. Deze geeft het gevoel van een speldenprik. Indien de klant dit toch nog bezwaarlijk vindt, kan er een verdovende crème worden gebruikt voorafgaande aan de behandeling.

Direct na het inspuiten kan er ter plekke enige roodheid en zwelling ontstaan. Dit trekt snel weg en is in de meerderheid van de gevallen na twintig minuten niet meer zichtbaar. Er is geen sprake van napijn. Na de Botox behandeling krijgt de klant informatie met tips voor de eerste uren na de behandeling. Het uiteindelijke resultaat is dat de huid minder tot geen rimpels meer vertoont op de behandelde gebieden. Tevens zorgt de Botox ervoor dat er ook geen rimpels kunnen ontstaan.


Het traject met onze arts

Tijdens het eerste consult zal een advies en volledige informatie worden verstrekt betreffende de behandeling en de periode daaropvolgend. Uiteraard is er ook schriftelijke informatie beschikbaar.

Tijdens het gesprek met de arts zal worden bepaald of de klant geschikt is om een behandeling met Botox te ondergaan. De arts zal nadrukkelijk informeren naar de huidige gezondheid en eventueel gebruik van medicijnen. Ook zal duidelijk naar voren komen wat de verwachtingen van de klant zijn. Op zijn beurt zal de arts dan beoordelen of deze verwachtingen haalbaar zijn, zodat er een duidelijke overeenstemming zal ontstaan tussen verwachtingen en haalbaarheid.

Zodra de klant geschikt is bevonden voor een behandeling zullen er foto’s worden genomen om zo het resultaat achteraf te kunnen vergelijken. De klant krijgt tevens formulieren met aandachtspunten met betrekking tot de nazorg.

Botox Behandeling

Maak nu vrijblijvend een afspraak

Alles wat u moet weten over Botox

Botox is een medicijn, een toxine, dat geproduceerd wordt door de bacterie Clostridium botulinum. Artsen gebruiken het in kleine doses om meerdere (gezondheid)problemen te verhelpen. Daartoe behoren bijvoorbeeld:

 • tijdelijke afvlakking van rimpels en het verbeteren van je uiterlijk
 • overmatig zweten onder de oksels
 • cervicale dystonie: een neurologische aandoening die ernstige spiercontracties van de nek en   schouders veroorzaakt
 • blefarospasme: oncontroleerbare knipperen met de ogen
 • scheelzien
 • chronische migraine
 • overactieve blaas

Ontdekking van botox

In 1895, werd door Emile van Ermengem, hoogleraar bacteriologie en een student van Robert Koch, de Clostridium botulinum correct beschreven als de bacteriële bron van de toxine. Van Ermengem isoleerde de bacterie, volgde de groei ervan en beschreef de toxine, die later werd gezuiverd door P. Tessmer Snipe en Hermann Sommer.

In de jaren ’50 en ’60 werd de toxine in de geneeskunde gebruikt. Dr. Vernon Brook toonde aan dat Botuline Toxine het acetylcholine blokkeerde van de motorische zenuwuiteinden. Het middel zorgt er dus voor dat de prikkeloverdracht van de zenuwen naar de betreffende spieren stagneert waardoor de spieren tijdelijk stil worden gehouden. Deze ontdekking leidde er bij Dr. Alan Scott van de Smith-Kettlewell Eye Research Foundation toe te experimenteren met Botuline Toxine om de symptomen van scheelzien te verlichten.

In 1980 wist Scott overtuigend bewijs te leveren dat Botuline Toxine zowel een veilig als effectief alternatief is voor het niet chirurgisch corrigeren van strabismus. Hij suggereerde ook dat Botuline Toxine mogelijk nuttig kon zijn bij het behandelen van andere gezondheidsproblemen, die te maken hadden met hyperactiviteit of spierspasmen. In 1988 verwierf hij voor het gebruik hiervan goedkeuring en in 1989 keurde de FDA het gebruik ervan bij het behandelen van strabismus en blefarospasme goed. In 2000 werd Botox ook goedgekeurd voor de behandeling van cervicale dystonie of spierspasmen in de nek en schouders.

Beschikbare merken

Er zijn diverse merken beschikbaar. Voor het onderdrukken van rimpelvorming met Botuline toxine type A wordt onder meer het merk Botox gebruikt. Andere bekende merken zijn Azzalure, Dysport en Bocouture.  Een behandeling remt niet alleen de spierbewegingen die rimpels veroorzaken, maar wordt eveneens ingezet tegen bijvoorbeeld migraine, overmatig zweten en tandenknarsen. Wie er niet naar vraagt, zal tussen de diverse merken in principe geen verschil zien, maar ze zijn allemaal net een beetje anders. De verschillen op een rij:

Maak nu vrijblijvend een afspraak

 

Botox is het bekendste merk. Geleverd in grote verpakkingen en geschikt voor de behandeling van medische aandoeningen, in kleinere verpakkingen draagt het de naam Vistabel, welke uitermate geschikt is voor cosmetische ingrepen zoals de behandeling van diverse soorten rimpels. Botox is geschikt voor elke dynamische rimpel zoals de fronsrimpel, maar is ook bruikbaar om van overmatige transpiratie af te komen.

Bocouture

Bocouture is een botuline toxine, dat minder eiwitten bevat. Een voordeel hiervan is dat u er (bijna) niet immuun voor kunt zijn en dat het in principe altijd werkt. Bocouture is gemakkelijk te vervoeren en dus zeer praktisch. Een voordeel van Bocouture is dat dit middel niet gekoeld hoeft te worden. Voor wat betreft de werking is er tussen Botox en Bocouture in feite geen verschil: beiden zijn uitermate geschikt om kleinere gebieden te injecteren, werken heel subtiel en zijn ideaal om er natuurlijke resultaten mee te behalen.

Azzalure

Net als Botox is Azzalure geschikt om vooral de horizontale rimpels in het voorhoofd, de rimpels tussen de wenkbrauwen (fronsrimpel) en naast de ogen (kraaienpootjes) te behandelen. Daarnaast is Azzalure ook geschikt voor het behandelen van overmatig zweten onder de oksels.

Uit onderzoek is gebleken dat alle drie commercieel beschikbare merken veilig zijn bij cosmetische toepassingen.

Initieel gebruik botox

Oorspronkelijk geïdentificeerd als een toxine van Clostridium botulinum bacteriën, werd Botox eerst gebruikt in 1977 voor de behandeling van strabismus, een probleem met de oogspieren. De Food and Drug Administration goedgekeurd in 1989 voor dit doel. Toen het later werd gebruikt om ongecontroleerde spierspasmen behandelen in aanwezigheid patiënten had minder rimpels in de huid die over de behandelde spieren. Artsen begonnen met het gebruik van Botox om cosmetische redenen in 1996, en de FDA goedgekeurd deze toepassing in 2002.

Eerste cosmetische toepassing

De eerste succesvolle cosmetische toepassingen medio jaren ’80 worden ook toegeschreven aan Dr. Scott. Echter werd pas in de vroege jaren ’90 systematisch onderzoek gedaan naar de effecten voor gezichtsverjonging en wel door Alastair en Jean Carruthers. In 2002 werd Botox goedgekeurd voor gebruik bij de behandeling van fronslijnen. In het eerste jaar na goedkeuring door de FDA ondergingen in Amerika alleen al tussen de 1,2 en 1,6 miljoen mensen een cosmetische behandeling met Botox.

Cosmetische indicaties

Het injecteren heeft als doel om bepaalde, door spieractiviteit veroorzaakte rimpels, te behandelen. Deze rimpels kunnen worden veroorzaakt door het herhaaldelijk willekeurig of onwillekeurig aanspannen van bepaalde spieren, zogenaamde dynamische rimpels. Een rimpelbehandeling met Botox (een injecatble) is effectief bij de aanpak van fronsrimpels, voorhoofdsrimpels, kraaienpootjes (of lachrimpels). Ook wordt het gebruikt voor de behandeling van een zogenaamde tandvleeslach (gummy smile), laaghangende mondhoeken, sinaasappelhuid van de kin, in alle gevallen volgens hetzelfde principe. Soms wordt Botox in de hals toegepast, indien de halsspier overmatig actief is. Rimpels verwijderen met Botox is een behandeling welke relatief eenvoudig is te ondergaan.

Medische indicaties

Botuline Toxine wordt de laatste jaren ook effectief ingezet tegen spierspanningshoofdpijn en migraine klachten als ook overmatig zweten onder de oksels. Hiernaast wordt het steeds vaker geïnjecteerd bij tandenknarsen, spierspanning in de kaken, overmatig blozen en transpireren op het behaarde hoofdhuid.

Maak nu vrijblijvend een afspraak

Voordelen

Botox is een niet-chirurgische oplossing om lijnen en rimpels op het voorhoofd, frons, rondom de ogen, de nek en rond de mond te verhelpen. Cosmetische behandelingen zoals een wenkbrauw lift maken dat uw gezicht minder vermoeid lijkt, waardoor u een jeugdigere uitstraling krijgt.

Bij de behandeling tegen overmatig zweten wordt dit, vaak sociaal invaliderende, probleem op relatief eenvoudige wijze geminimaliseerd.

Botox kan spierspanningshoofdpijn en migraine terugdringen.

Wie mogen botox-behandelingen uitvoeren?

Cosmetische behandelingen met Botox mogen alleen door BIG-geregistreerd artsen worden uitgevoerd. Schoonheidsspecialisten en huidtherapeuten mogen deze behandelingen niet doen. Het maakt daarbij niet uit of de uitvoerend arts nog een andere specialisatie heeft gedaan. Het belangrijkste is dat de arts ervaring heeft met het middel dat via injecties wordt toegediend, deze behandelingen regelmatig uitvoert en zijn kennis bijhoudt met nascholing en trainingen.

Feiten over botox

  • Het is gemaakt van een bacteriële toxine

Het is eigenlijk een neurotoxisch eiwit genaamd botulinum toxine of BTX. Het neurotoxine wordt gevormd uit de bacterie Clostridium botulinum.

  • Het wordt vanaf 2002 gebruikt voor cosmetische doeleinden

Ruim 23 jaar geleden stelden wetenschappers voor het eerst voor dat Botulinum toxine kan worden gebruikt om fijne lijntjes en rimpels te elimineren. Daarvóór, in 2000, werd het reeds goedgekeurd door de FDA voor gebruik bij de behandeling van nek- en schouderspasmen. In 2002 werd het officieel goedgekeurd door de FDA voor klinisch gebruik.

  • Een van de eerste toepassingen voor Botox was voor scheelzien

De oogarts Alan B. Scott kreeg goedkeuring voor het testen van de spierverslappende effecten van Botox. Dit onderzoek leidde in 1978 tot goedkeuring van het gebruik voor het corrigeren van scheelzien bij menselijke vrijwilligers.

  • Doeltreffende behandeling voor het verminderen van zweten

Miljoenen mensen over de hele wereld lijden aan hyperhidrosis oftewel overmatig zweten. Botox kan worden geïnjecteerd in gebieden met overactieve zweetklieren (zoals de hoofdhuid, oksels, handen en voeten) ter behandeling van deze aandoening.

  • Een goedgekeurde behandeling voor overactieve blaas

In 2013 keurde de FDA goed dat Botox werd gebruikt bij de behandeling van volwassenen die lijden aan een overactieve blaas. Dit is een aandoening die naar schatting 33 miljoen mannen en vrouwen in de Verenigde Staten beïnvloedt. Ook botox voor mannen is de afgelopen jaren populair geworden. Wie had ooit kunnen bevroeden dat een toxine de wereld zo veel goed zou doen!

  • Botox kan helpen bij chronische migraine en spierspanningshoofdpijn en kunnen een effectief middel zijn voor migrainepatiënten. In 2010 keurde de FDA het goed voor gebruik bij de behandeling van chronische migraine.

Neem vrijblijvend contact op