Wij geven u graag enkele adviezen voor een goede voorbereiding en nazorg in verband met de ooglidcorrectie die binnenkort bij u wordt uitgevoerd.

Vóór de operatie

 • Als u bloedverdunners gebruikt, hoeft u hiermee niet te stoppen voor de ooglidcorrectie, tenzij anders met u afgesproken.
 • Indien u rookt, is het verstandig dit zo min mogelijk te doen vanaf twee weken voor tot twee weken na de operatie; dit bevordert de wondgenezing. Helemaal stoppen is natuurlijk het beste!
 • Medicijnen (bijv. i.v.m. diabetes of hoge bloeddruk) blijft u gewoon gebruiken.
 • Als u wilt, kunt u vóór de operatie van de assistente een kalmerend middel krijgen. U kunt na het innemen geen voertuig besturen.

Tijdens de operatie

 • De operatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving. U krijgt een injectie onder de huid van het ooglid (dus niet in of achter het oog). Deze prikjes kunnen even vervelend zijn, maar daarna voelt u geen pijn meer. Soms is het nodig tijdens de operatie nog wat extra te verdoven.
 • De operatie wordt verricht door een cosmetisch arts die gespecialiseerd is in ooglidcorrecties. De specialist wordt zo nodig geassisteerd door een operatie-assistent(e).

Na de operatie

 • Na de ingreep worden de ogen gekoeld en kunt u daarna naar huis gaan. U krijgt geen verband op het oog. Het eerste uur na de ingreep kunt u nog wat wazig zien. U kunt niet zelf met de auto naar huis rijden – mede vanwege het effect van het eventuele kalmeringstablet als ook om verzekeringstechnische redenen. U bent immers geopereerd aan het gebied rondom uw ogen en het zicht kan door zwelling tijdelijk wat moeilijker zijn.
 • Als na de operatie nog wat bloed lekt uit het wondje kunt u dit met een schoon gaasje of schone zakdoek 5 tot 15 minuten dichtdrukken. Het bloeden stopt dan meestal vanzelf.
 • Wanneer u bij thuiskomst gaat liggen, is het verstandig om een extra kussen onder uw hoofd te plaatsen. Zo heeft u minder kans op zwellingen doordat u meer rechtop ligt. Bij het slapen is het ook aan te raden een extra hoofdkussen te nemen. Dit is maar tijdelijk. Bij het opstaan zijn de zwellingen meestal iets erger in het gezicht. Dit neemt in de loop van de ochtend geleidelijk af.
 • Zwelling en bloeduitstorting na een ooglidcorrectie zijn normaal; dit verdwijnt na de operatie geleidelijk aan meestal binnen 3-7 dagen. Soms duurt het enkele weken voordat de laatste resten zwelling en bloeduitstorting verdwenen zijn. Vaak zakt het vocht en de bloeduitstorting na een bovenooglidcorrectie uit naar het onderooglid. Zwelling en bloeduitstorting kunnen beperkt worden door de oogleden na de operatie meerdere malen per dag te koelen met een koelmasker of door simpelweg doperwtjes in een plastic zak. Gebruik altijd een schone handdoek tussen de koelpack en de huid. Zorgt u er voor niet te lang te koelen, dus maak de huid niet extreem koud. U kunt beter frequenter maar korter koelen (bijv. 10-15 minuten) dan een keer per dag heel lang. Na de ingreep krijgt u van ons een coolpack mee tot aan huis. Na de ingreep kunt u in de huid van het geopereerde ooglid wat minder gevoel hebben; dit is het gevolg van doornemen van kleine gevoelszenuwen bij de operatie. Het kan een paar maanden duren voor dit geheel hersteld is.
 • U mag douchen en de haren wassen. Het is niet erg als er wat water op het wondje komt, u kunt dit voorzichtig droogdeppen (niet wrijven). De eerste week na de operatie niet zwemmen of zware inspanningen verrichten. Kort bukken is niet gevaarlijk. Het is verstandig om geen make-up te dragen tijdens de eerste twee weken na de behandeling. In verband met mogelijke ontstekingen is het ook aan te raden om na uw operatie een nieuwe mascara en/of oogpotlood te gebruiken. Oogmake-up bevat vaak veel bacteriën waardoor u beter na de ingreep met een schone lei kunt beginnen. Bij het verwijderen van de make-up dient u ook voorzichtig te werk te gaan.
 • Het is verstandig om het rustig aan te doen na de operatie. Vermijd zwaar werk (tillen, sporten etc.). Na een dag of drie kunt u langzaamaan weer beginnen met licht huishoudelijk werk of administratief werk, maar houdt u er rekening mee dat u een ingreep heeft ondergaan. Het is tevens aan te raden een maand niet te sporten. Uiteraard kunt u gewoon wandelen, gewoon fietsen, maar krachtsporten en sporten zoals tennissen, hardlopen, (kick)boksen, en dergelijke zijn af te raden. Dit beïnvloedt uw herstel. Houdt u zich aan de opgegeven termijn om sporten tijdelijk te vermijden.
 • Wanneer u contactlenzen draagt is het verstandig deze tot 2 weken na de operatie niet te dragen. Als u alleen maar lenzen heeft, zorgt u dan voor een bril op de juiste sterkte zodat u geen hoofdpijnklachten krijgt door het niet dragen van uw lenzen.
 • U krijgt een afspraak een week na de operatie om de hechting te laten verwijderen en de oogleden te controleren.
 • Heel zelden treedt na een ooglidcorrectie een nabloeding op die ernstige zwelling van de weefsels rond het oog veroorzaakt. Daarbij kunt u pijn of een drukkend gevoel krijgen op het oog en vermindering van het gezichtsvermogen optreden. U dient dan zo snel mogelijk contact met ons op te nemen: 020 – 89 321 45. Buiten kantooruren krijgt u via een antwoordapparaat te horen hoe u moet handelen.
 • Indien u een persoonlijk advies heeft gekregen dat afwijkt van de standaard, dan moet u uw persoonlijke advies volgen.

Mocht u aanvullende vragen hebben, schroom dan niet om onze kliniek te contacteren.
T: 020 – 89 321 45 | A.J. Ernststraat 735 1082 LJ Amsterdam | hello@easycosmetics.nl